Siener Taste! Riesling 4.0 by Kees Verlaan

Gefeliciteerd!!! U bent een van de gelukkigen die een glas of fles Siener Taste! Riesling Sommelier’s Favourite by Kees Verlaan heeft bemachtigd. Vindt u het leuk om meer over de bijzondere samenwerking achter deze wijn te weten te komen? Kees vertelt er graag zelf meer over.

Duitse wijn
Hoewel steeds meer mensen de veelzijdigheid, verfijning en charme van Duitse wijnen ontdekken, heerst er in Nederland nog altijd een stigma rondom de Duitse wijn. Waar ik ‘vroeger’ de reactie: “huh, Riesling is toch zoet?” hoorde na het inschenken van één op de vijf glazen, gebeurt dit nu nog maar zelden. En terecht. Met veelal een goede zuurgraad, mooie mineraliteit, rijpheid en doorgaans niet al te hoog alcoholpercentage zijn ze gastronomisch heel interessant in te zetten. Er worden in Duitsland wijnen geproduceerd die tot de beste van de wereld behoren.

Peter Siener
Één van deze wijnmakers heet Peter Siener uit Birkweiler (Pfalz). Naast enorm gepassioneerde, hardwerkende en visionaire wijnmaker overigens ook een bijzonder warme, toffe vent en familieman. Dankzij Jens Vergouwen van de Bossche Wijnkopers (importeur van de wijnen van Peter in Nederland en leverancier bij Taste! sinds dag 1) kwam ik in aanraking met zijn wijnen en later met Peter als persoon. Door de jaren heen is ons contact uitgegroeid tot een vriendschap én bijzondere samenwerking.

In 2017 ontstond het idee om een speciale wijn voor Taste! te maken. We hebben de daad bij het woord gevoegd en de “Siener Taste! Riesling, Sommelier’s Favourite by Kees Verlaan” werd geboren. Dit bleek een doorslaand succes, en al snel volgde de volgende edities, die we 2.0 en 3.0 hebben genoemd.

Siener Taste! Riesling Sommelier’s Favorite by Kees Verlaan 4.0
Het logische vervolg op de 3.0 editie is dan natuurlijk 4.0, gemaakt van de oogst van 2020. Zodra het binnen de Corona regels weer mogelijk was ben ik samen met Jens afgereisd naar de Pfalz. Peter had al voorwerk gedaan en de basiswijnen voor onze blend waren klaar. Alle druiven voor deze wijn zijn net als bij de 1e en de 3e editie geplukt op de Dachsberg. Peter bezit wijngaarden op diverse delen van dit bergje. De delen worden afzonderlijk van elkaar geplukt en verwerkt tot aparte wijnen. Door grote verschillen in bodem en ligging t.o.v. de zon zijn er grote verschillen in smaak tussen deze wijngaarden. Dit biedt de unieke mogelijkheid om middels een blend van wijnen van dezelfde berg en hetzelfde druivenras een wijn toch een geheel eigen karakter te geven.

Extra uniek is dat een klein deel een korte houtrijping heeft ondergaan. Iets wat niet heel gebruikelijk is bij wijnen gemaakt van Riesling, maar waar Peter al jaren voorzichtig mee experimenteert. Het geeft de wijn op een heel subtiele manier wat romigs, afronding en kruidigheid.

De blend die we hebben gemaakt is exclusief voor Taste! gebotteld en nergens anders verkrijgbaar dan bij Taste!. Wat mij betreft zetten we deze bijzondere samenwerking voort en kunnen we alvast gaan nadenken over lustrum editie 5.0.

 

 

Einde van het tijdperk Taste!

Na 14 jaar vol memorabele momenten, ontelbare blije gasten en de meest heerlijke gerechten en wijn-spijscombinaties sluiten wij na 23 december onze deuren. We hebben ons de afgelopen jaren kunnen aanpassen aan alle nieuwe uitdagingen die op ons pad kwamen. Na de lastige coronajaren kregen we te maken met de uiterst krappe arbeidsmarkt en worden we door de energiecrisis geconfronteerd met enorme kostenstijgingen. Ook hier hebben we ons flexibel ingesteld: we zijn aan de slag gegaan met een nieuw, meer toekomstbestendig, concept. We zijn na deze zomer een “fusie” gestart tussen Grand Café Puur en Restaurant Taste!. Goed doordacht in werkwijze en kwaliteit en de eerste reacties waren dan ook lovend.
Met alle ontwikkelingen van de afgelopen en huidige periode is het, binnen de door onszelf opgelegde kwaliteitsnormen, onmogelijk gebleken om Taste! als rendabel bedrijf te kunnen voortzetten. Met de nodige tranen, moeilijke gesprekken en slapeloze nachten, maar wél met de borst vooruit en een opgeheven hoofd hebben we daarom besloten dat we een punt gaan zetten achter “het tijdperk Taste!”.
We zijn de inzet, betrokkenheid en steun van iedereen die heeft bijgedragen aan ons avontuur enorm dankbaar. De komende weken doen we nog een “afscheidstournee”. Tot en met 23 december zijn we van donderdag tot en met zaterdag geopend voor wie nog een allerlaatste keer wil komen genieten van een ouderwetse avond Taste!-verwennerij. Hopelijk mogen we nog veel van onze vaste gasten in de watten leggen.
Nog een laatste keer genieten van Restaurant Taste!? Maak dan een reservering.